Undgå svindel under Covid-19

Identitetstyveri er et fortsat stigende problem, som mange danskere udsættes for. Under Corona-pandemien er denne form for svindel kun taget til. De kriminelle udnytter i høj grad Covid-19 til at franarre borgere deres personlige oplysninger, f.eks. med fokus på at udbyde vacciner.

I kritiske tider, som den nuværende Corona-pandemi, forsøger hackere og svindlere at udnytte borgere til deres egen fordel. Kriminaliteten kan ses i mange forklædninger – f.eks. som websider med officielle pandemikort over Covid-19’s udbredelse, der viser det samlede antal syge, dødsfald og raskmeldte patienter verden over. Eller Coronarelaterede phishing-angreb, hvor de kriminelle foregiver at være legitime offentlige myndigheder og organisationer, som sender en påmindelse om, at man skal bestille tid til test, eller at man får en økonomisk hjælpepakke fra staten. Formålene kan være af forskellig karakter, men ofte forsøger svindlerne at franarre penge fra borgere. Det er set i form af bitcoin-donationer til kampen mod Covid-19 eller tilbud om vaccinationer, som borgerne lokkes til at betale for på falske websider. De kan også gå efter at hacke personlige oplysninger, f.eks. ved, at man skal åbne en inficeret vedhæftet fil med ens testresultat eller klikke på et falsk link i en mail eller sms.

Hvordan kan du beskytte dig mod Coronarelateret svindel?

Vi opfordrer dig til at være forsigtig og kritisk over for mails, som du modtager fra personer, offentlige myndigheder eller virksomheder, som du ikke kender til eller er kunde hos – det gælder også, selvom mailen ser professionel ud. Her har vi listet et par gode råd:

  • Vær særligt opmærksom, hvis du får mails, som indeholder følgende i emnelinjen: Corona, Covid-19, pandemi, krise, navn på hospital, regeringen, vaccine-navn m.m.
  • Når du åbner en mail, skal du tjekke afsender mailadressen. Selvom navnet fremstår officielt og ser rigtigt ud, er mailadressen ikke altid troværdig. Tjek om det er en legitim henvendelse via den officielle webside.
  • Får du tilsendt et mistænkeligt link på f.eks. mail eller via sociale medier, skal du tjekke afsenderen, før du klikker på linket. Download heller ikke vedhæftede filer, hvis du er i tvivl, om de er troværdige.
  • Oplys aldrig dine fortrolige personlige oplysninger (gælder også bankoplysninger) i mails, på telefon eller på sociale medier.

Er du først blevet offer for hackere eller svindlere, er det svært at overskue, hvad du skal gøre. Har du din indboforsikring hos os, så er ID-sikring og Web Clean-up inkluderet, og vi kan hjælpe dig godt videre. Læs mere.