Undgå at julen ender i røg og flammer
December kalder på julehygge og samvær. Vi rykker tættere sammen og fylder vores hjem med levende lys, julepynt og duften af bagværk. Men desværre stiger brandfaren i de danske hjem også i årets sidste måned. Hvis et tændt lys i en tør juledekoration vælter, eller det går lidt for stærkt i køkkenet, kan et uopmærksomt øjeblik hurtigt ende i røg og flammer.
Det er vigtigt at tage sine forholdsregler for at minimere risikoen for brandulykker i julen. Vi har samlet en række gode råd, som du kan dele med din familie og venner.
Forebyg brandulykker i julen
Levende lys
- Stil levende lys på et underlag, som kan tåle varmen.
- Placer ikke levende lys nær gardiner, julepynt eller andet let antændeligt.
- Lad ikke levende lys stå uden opsyn.
- Brug evt. selvslukkende eller elektriske lys i stedet for levende lys.
Dekorationer og adventskranse
- Sørg for, at lyset er sat godt fast i juledekorationen.
- Gran og pynt bør placeres med god afstand til lyset.
- Anvend evt. brandhæmmende spray på grannet, så dekorationen ikke antænder så let.
Madlavning
- Bliv i køkkenet så længe komfuret er tændt og hold øje med maden ved tilberedning. En gryde som koger tør kan hurtigt antænde en brand.
- Rengør komfur og emhætte jævnligt for fedt for at undgå brand.
Juletræet
- Hold juletræet længst muligt udendørs indtil det skal bruges.
- Brug selvslukkende eller elektriske lys på juletræet.
Røgalarm og brandslukningsudstyr
- Installer røgalarmer i din bolig og test dem jævnligt.
- Husk brandslukningsudstyr, f.eks. en mini-brandslukker eller et brandtæppe.
Hvis uheldet er ude – hvad skal du gøre?
- Går der ild i fedtstof eller olie mens du koger klejner? Sluk aldrig med vand, da det spreder ilden, fordi det brændende olie/fedtstof nærmest eksploderer.
- Er der ild i en gryde eller en juledekoration, så brug et brandtæppe eller en pulverslukker til at slukke ilden (hvis det er forsvarligt sikkert).
- Vand er godt til slukning af ild i faste ting som træ, tekstiler, papir og lignende – men aldrig til olie, fedtstof og elinstallationer.
Ring altid 112 hvis der er opstået brand, som du ikke selv kan slukke.
Husk røgalarmer
Sørg for at have røgalarmer installeret i din bolig. Det er hverken tidskrævende, dyrt eller svært. Røgalarmen redder liv, for den holder sig vågen døgnet rundt og reagerer på røgudvikling. Test med jævne mellemrum, at røgalarmerne virker.
3 gaveidéer til en sikker og glædelig jul
Julen er en hyggelig tid, som mange ser frem til. Masser af hygge og nærvær med dem du har kær. Men midt i julehyggen (eller julestressen!), kan uheldet desværre ske. Levende lys i en tør juledekoration, julemaden der skal kreeres på varme gryder og pander, eller måske er dit hus alene hjemme og kan friste indbrudstyvene.
Bliv inspireret med tre bud på årets advents- eller julegaver, som kan bidrage til, at du og dine kære får en sikker og glædelig jul.