Hvornår skal der sommerdæk på?

Det kan være svært at blive helt klog på, hvornår du skal skifte til sommerdæk på din bil. Forårsvejret kan jo være meget omskifteligt. Det ene øjeblik er det flot solskinsvejr, mens det hurtigt kan slå over i kulde og nattefrost. Men nu er der endelig forår i luften. Det betyder også, at bilen skal gøres forårsklar. Når temperaturen stiger til over 7 grader hele døgnet, og der ikke er risiko for frost og glatte veje, er det tid til at skifte til sommerdæk. En god tommelfingerregel er at skifte til sommerdæk i midten af april. Så opretholder du nemlig en sikker færden i trafikken og minimerer risikoen for gøre skade på dig selv og andre.

Hvorfor er det vigtigt at skifte til sommerdæk om foråret?

Sommerdæk og vinterdæk er udviklet til at yde maksimal sikkerhed på vejene i hver sin sæson – både i forhold til dækmønster og hård/blødhed i dækkene, som er tilpasset efter årstidernes vejr. Ved korrekt brug af sommerdæk og vinterdæk er du altså med til at forebygge skader på dig selv og andre i trafikken.

Gummiet, som de to typer dæk er lavet af, er forskellig. Sommerdæk er lavet af en hårdere gummi, som er god til varme og tørre veje. Sommerdæk er også bedre på regnfulde veje, hvor der er risiko for aquaplaning, fordi der er længere mellem lamellerne i dækmønsteret. Modsat har sommerdæk ikke et lige godt vejgreb på kolde veje, som vinterdæk – her vil køreegenskaber og bremseevnen på bilen svækkes med sommerdæk.

Vinterdæk er lavet på en blødere gummi end sommerdæk for at holde sig fleksibel i det kolde vejr med risiko for glatte veje. På en varm vej bliver det bløde gummi på vinterdækkene for blød, og det vil desuden forringe bilens køreevne.

Hvad skal du huske, inden du skifter til sommerdæk?

Sikre sommerdæk om sommeren er lige så vigtige, som vinterdæk om vinteren. Inden du skifter til sommerdæk, er det vigtigt at tjekke dækkene efter for slid. Vi anbefaler, at du tjekker følgende:

  • Er gummiet mør? Hvis dækkene har været opbevaret forkert, eller er ved at være for gamle, kan gummiet blive porøst. Overvej at skifte til nye dæk.
  • Er dækkene slidt skæve, skal din bils sporing og afbalancering tjekkes.
  • Hvor meget slidmønster er der tilbage på dine dæk? Lovgivningen tillader en mønsterdybde helt ned til 1,6 mm.
  • Husk at montere samme dæktype på hele bilen.
  • Sørg for, at dækkene har det rigtige dæktryk.

Hvilke regler gælder for sommerdæk i udlandet?

Skal du en tur til udlandet med din bil, skal du huske, at der kan gælde andre regler for sommerdæk og vinterdæk end i Danmark. I Sverige skal du som bilejer køre med vinterdæk indtil 31. marts. Vi anbefaler, at du inden afrejse tjekker dækreglerne i det pågældende land, du vil rejse til.

Læs mere

Har du styr på din bilforsikring?

Hos Sønderjysk Forsikring får du fri kilometer og frit værkstedsvalg i Danmark. Du kan sammensætte din bilforsikring med en række tilvalg, så den passer til dine behov.

Bilforsikringen beregnes ud fra din alder og anciennitet, og vi har gode løsninger til alle – både de unge og de erfarne. Uanset din alder, din biltype og din kørselserfaring får du hos os en bilforsikring uden bonustab ved skader.

Læs mere