Gør sommerhuset vinterklar

Efterår er for mange lig med årets sidste tur i sommerhuset. Når sommerhuset skal stå ubrugt hen i vinterhalvåret, stiger risikoen for frostskader og indbrud. Derfor er det vigtigt, at du forbereder en ordentlig vinterklargøring, så du kan forebygge de værste skader på sommerhuset.

Hører du til dem, som lukker sommerhuset ned i vinterperioden, er der flere ting, som du skal være opmærksom på. For risikoen for at få frostskader, indbrud og besøg af skadedyr stiger. Skaderne kan hurtigt blive omfattende, men med et par gode råd, kan du forebygge de værste skader.

Tips til vinterklargøringen

  • Tjek tag, facader, vinduer og døre for utætheder, revner m.m.
  • Rens tagrender og nedløbsrør for blade og snavs og tjek, at alle afløb virker, så de kan klare efterårets og vinterens store regnmængder.
  • Tjek om træerne ved sommerhuset skal beskæres eller har løstsiddende grene, som bør fjernes.
  • Tjek udendørslamper og antenner ift. om de sidder godt fast.
  • Pak haveredskaberne væk, så de ikke kan bruges til at bryde ind.
  • Fjern havemøbler, parasol, grill m.m.
  • Fjern værdifulde møbler og ting fra sommerhuset.

Slip for vand- og frostskader

Når sommerhuset ikke bruges i vinterhalvåret, skal du særligt være opmærksom på potentielle vandskader. Derfor:

  • Luk for vandet ved sommerhusets hovedhane, sørg for at alle vandhaner står åbne, så anlægget bliver tømt for vand.
  • Afmonter termostatstyrede blandingsbatterier og tøm dem for vand.
  • Tøm din vaske- og opvaskemaskine for vand.
  • Tøm eller frostsikre toilettet, evt. med en frostvæske.
  • Sørg for, at huset er tilstrækkeligt varmet op, så rørene holdes frostfrie.

Hvis ikke vandinstallationer tømmes, skal dit sommerhus stå helt frostfrit – også i forhold til, at forsikringen dækker eventuelle skader. Sommerhusforsikringen dækker ikke vandskader efter frostsprængning, som sker i utilstrækkeligt opvarmede rum, medmindre at skaden skyldes en tilfældigt svigtende varmeforsyning.

Pas på med at skrue for meget ned for varmen

Grundet de høje energipriser vælger mange sommerhusejere at skrue meget ned eller slukke helt for varmen, når sommerhuset skal lukkes ned for vinteren. Men det kan blive dyrt, for det øger risikoen for frostskader. Hvis skaden sker, og det er din egen skyld, fordi du har skruet for meget ned for varmen, skal du selv betale for skaderne. Sommerhusforsikringen dækker ved en tilfældig svigt i varmeforsyning.

Undgå brænde- og indbrudstyve

Sommerhusområder er denne vinter særligt udsatte for brændetyveri. Krigen i Ukraine har ført til voldsomme prisstigninger på brænde til brændeovne.

Vær opmærksom på, at brænde som opbevares frit tilgængeligt ved et sommerhus som udgangspunkt ikke er dækket af sommerhusforsikringen. Derfor anbefaler vi, at du opbevarer dit brænde i et aflåst skur.

Ved nedlukning af sommerhuset

Når du lukker sommerhuset ned for vinteren, så undgå at efterlade ting, som kan friste tyvene, f.eks. designmøbler eller elektronik. Lås haveredskaber, havemøbler m.m. inde i et skur.

En grundig sikring af huset er vigtigt – hav solide hasper og dobbeltlås på døre. Det er desuden en god idé at trække gardiner fra, lade skabe stå åbne og fjerne ekstra nøgler. Tilmeld dig nabohjælp – læs mere.

Herunder kan du få flere generelle tips til at undgå indbrudstyve.

Læs mere

Husk en sommerhusforsikring

Skulle uheldet ske, er det rigtig godt at have en sommerhusforsikring. Læs mere omkring vores tilvalgsmuligheder, så du er dækket efter dine behov og ønsker.

Læs mere om sommerhusforsikringen

Har du brug
for hjælp?

Vi sidder altid klar ved telefonen til at vejlede dig.

Ring til os

98 98 98 98

Eller log ind på Min side

Log på Min side