Lyn og torden

Det sker heldigvis ikke ofte, at lynet slår ned i et hus. Men hvis det sker, kan det ødelægge elektriske installationer og udstyr. Pas godt på dit indbo – og forbered dig ordentligt på lyn og torden, så du undgår skader. Her har vi samlet en oversigt med nogle gode råd til, hvad du skal gøre i tilfælde af uvejr.

En nemt og enkelt råd, vi kan anbefale er, at du trækker stikkene ud til de mest følsomme elektriske apparater såsom computere, tv, dvd, musikanlæg m.m. ,  når der er risiko for lyn og tordenvejr. Husk også at trække stikkene ud, inden du rejser på ferie. Hvis uheldet alligevel skulle være ude, så forsøg at begrænse skaden og smid ikke de beskadigede ting ud, før du har anmeldt skaden til os. 

Genaktiver HFI- eller HPFI-relæet straks, det kan lade sig gøre.

Ophold dig indenfor - det kan være livsfarligt at være ude.

Forebyg skader på længere sigt

Installation af en overspændingsbeskytter

En overspændingsbeskytter registrerer pludselige spændingsstigninger i el-net og telefonledninger. Ved stigninger i spændingen vil anlægget lede strømmen direkte ned i jorden - uden om el-installationer og apparater.

Højtliggende boliger uden høje træer eller bygninger er mere udsat for lynnedslag end huse, der ligger lavt omgivet af højere bygninger. Her kan det være en god idé at installere en overspændingsbeskytter. På den anden side kan lavtliggende boliger midt i ganske almindelige parcelhuskvarterer også blive ramt af direkte lynnedslag eller hyppigere af "sideskud" fra lyn, hvis hovedladning eksempelvis rammer en nærliggende lysmast eller et træ.

Installationen skal foretages af en autoriseret el-installatør.

Montering af lynafleder

En lynafleder er en slags antenne, der er monteret på husets tag og forbundet med en jordforbundet leder. Den kan således tiltrække lyn og sende lynets ladning direkte ned i jorden, så det ikke skader huset eller el-installationer.

Langt de fleste huse i Danmark ligger lavt og med højere bygninger i nærheden, og her er det ikke nødvendigt at montere en lynafleder. Ligger dit hus derimod på toppen af en bakke eller som det eneste i et fladt landskab, kan det være en god idé. 

Installationen skal foretages af en autoriseret el-installatør.


bil.png

Med en bilforsikring hos os har du fri kilometer, og med kaskoforsikring frit værkstedsvalg i Danmark.

Få mere info
mc.png

Saml dine forsikringer og få 15% rabat.

Læs mere
indbo.png

Vores indboforsikring er ikke bare standard. Den indeholder bl.a. ID-sikring og psykologisk krisehjælp.

Få gode råd
icon_House.png

Dit hjem er i trygge hænder hos os. Vi er altid klar med gode råd og vejledning om hvordan du passer bedst på din investering.

Læs mere